2013. január 29., kedd

Vedresábrány

A Facebook-on láttam meg a hírt, hogy a Teleki László Alapítvány segítségével felújítják a középkori eredetű vedresábrányi református templomot. A Bihar vármegyei Vedresábrány az ún. Rézaljához tartozik, s a trianoni békeszerződés után Romániához került, először Abramul de Jos, később (mind a mai napig) Abrămuț  néven. Itt volt református lelkész a dédapám, K. Szabó József, családjáról egy 1910-es fényképem van:





 Dédapám (született 1862-ben) sáros csizmában ült le a fényképezéshez, szakállával és kalapjával inkább egy pópához vagy rabbihoz hasonlít. Évente egyszer ment be Debrecenbe az egyházkerületi közgyűlésre, akkor kereste fel a borbélyt is. A másik oldalon ül felesége Törös Etelka, itt van hat gyerekük (négy fiú, két lány). A hátul bal oldalon álló nő talán dédanyám testvére, mellette Ida és Etelka, apjától jobbra a legidősebb fiú, legifj. József. Anyja mellett sapkában a nagyapám, Szabó Károly, elöl ül Attila (a legkisebb) és Elek. A hat élő gyereken kívül volt még néhány csecsemőkorban elhunyt is, akinek nem maradt fenn a neve
Dédapám azonos nevű apja is lelkész volt, 1820-ban született a Szatmár megyei Tyukodon. Dédszüleim 1889-ben kötöttek házasságot. Törös Etelka családja szerteágazó és ma is megvan. Az anyja (az ükanyám) Bod Róza volt, albisi Bod József bályoki lelkész lánya, innen a távoli rokonság a Bod családdal, amelynek a 18. századi neves író, Bod Péter a legnevezetesebb tagja.
A gyerekeik közül nagyapám, Károly és Elek öccse 1919-1920-ban átjöttek a trianoni határon Magyarországra, Elek később koronaőr lett. Attila Nagyváradon élt, gyerekkoromban még találkoztam vele, fia gyerekeiről (másodunokatestvéreimről) jó emlékeket őrzök az 1960-as évekből. Szabó Idáról van még egy fényképem az 1920-as évekből:

A kép hátlapja:






Ebben az időben Törös Etelka dédanyám már özvegy volt, s így nézett ki:









Apám az 1990-es évek elején átment Vedresábrányba, de már nem találta meg dédapám sírját a temetőben.

És végül a link ahol láthatók a templom felújításának képei is:
http://www.telekialapitvany.hu/joomla/index.php/esemenyek/196-elkezdodoett-a-vedresabranyi-reformatus-templom-felujitasa






(Nézze/Nézd meg a többi feljegyzésemet is: szaboandras54.blogspot.com )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése