2012. október 25., csütörtök

Pieve di Tremosine, 1990

1989. augusztus 4-én a Garda-tó partján fekvő Pieve di Tremosine községben elhunyt Illyés Elemér, Nyugaton élő Erdély-kutató. Rövid életrajzát lásd: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC06707/06752.htm
Német felesége úgy döntött, hogy férje könyvtárát a Ráday Gyűjteményre hagyja. Az intézmény nevében én mentem ki két alkalommal Olaszországba, hogy elhozzam a könyveket. Először 1990 tavaszán a Gyűjtemény kék Lada kombijával, Köntös László kíséretében, második alkalommal egy egyházi kisbusszal, valamint egy hivatásos sofőrrel ugyanazon év őszén. 

Ez Illyés Elemér sírja a tipikus olasz falusi temető falában:


A kis község a Garda-tó fölötti sziklafal tetején van, gyönyörű de nehezen megközelíthető helyen. A tóparti útról meredek és keskeny szerpentinen lehetett feljutni oda, amely helyenként egy sávnyira szűkült, s ilyen helyeken dudálni kellett, hogy a szembejövőknek jelezzük a jöttünket. Illyésék háza közvetlenül a sziklafal szélén állt, egy kerti úszómedence is tartozott hozzá, a vendégeknek külön kis lakrész dukált:


Itt állok a kertben a kerítésnél, hátam mögött a meredély, a tó és a szemközti sziklafal:


Ilyen fantasztikus onnan a kilátás:



Néhány további kép a faluból:




És egy őszi kép a tó felett:


Végül nem hoztuk el az egész könyvtárat, csak azokat a könyveket válogattuk ki, amelyek ritkák és értékesek voltak, többek között a Romániában 1945 után megjelent magyar könyvek szinte teljes gyűjteményét, amelyet Illyés Elemér egy élet alatt gyűjtött össze. A minden valamirevaló magyarországi könyvtárban megtalálható kötetekkel, kézikönyvekkel kapcsolatban azt tanácsoltuk az özvegynek, hogy ajándékozza őket valamelyik itáliai magyar intézménynek/tanszéknek.
Jellemző a rendszerváltás környéki viszonyokra, hogy a könyveket át tudtuk hozni két határon, minimális adminisztrációval.
Szép emlék a kétszeri olaszországi utazás, egy olyan korszakban, amikor még nagyon optimistán néztünk a jövőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése