2012. szeptember 22., szombat

Pozsony, 1992 szeptember

1992 szeptemberében az MTA Irodalomtudományi Intézetének csereegyezményével Pozsonyba mentem kutatni, nem egyedül, hanem Jankovics József társaságában. Akárcsak korábban, most is a Szlovák Tudományos Akadémia vendégházában laktunk a Royova utcában (ulica Royova). Az építészetileg nem túl fantáziadús (azaz szocreál kocka-) épület a Prága felé vezető főútvonal fölött volt a hegyoldalban, kertes házak között.






Ilyen volt a szobám (az ágyon a régi fekete műanyag aktatáskám):





A városon belül közlekednünk is kellett, ezért bérletet vettem, amely mind a mai napig megvan:





A Szent Márton dóm:





Pálffy Miklós síremléke a dóm oldalában:


Egy belvárosi utca (akkor még lerobbant állapotban):





A klarissza templom melletti utca, a végében a vár látszik:





A szállásunk felől ilyen volt a kilátás az állami levéltár irányába, ahol többnyire dolgoztunk. A szemközti hegyen látható nagy fehér kocka az, ahol nem kényeztettek minket el, ugyanis sem angolul, sem németül, sem magyarul nem beszéltek (nem voltak hajlandók beszélni), kénytelen voltam összekaparni csekélyke szlovák tudásomat, hogy megértessem magam.





Még két kép egy rövid nagyszombati kirándulásról, ahol futólag a levéltárba is benéztem. Az első a Szent Miklós plébániatemplom, amelyben régen az esztergomi érsekek (köztük Pázmány Péter) prédikáltak:





Az utolsó kép az egyik nagyszombati zsinagógát ábrázolja (kettő volt), amely éppen katasztrofális állapotban várta a felújítást:


Pozsonyi tartózkodásunk idején volt az a nevezetese focimeccs (szeptember 17-én), amikor a szlovák kommandósok szétverték a Fradi szurkolótáborát. Szerencsére nem voltunk ott, csak a hírét hallottuk. A vonattal és busszal érkező kemény mag hangosan kiabálva és énekelve végigvonult a városon a stadionig. (Nem teszem le a nagyesküt, hogy nem voltak "miénk lesz az egész Felvidék"-típusú nóták is.) Mindezt egy olyan városban, ahol a helyi magyarok csak halkan mertek magyarul megszólalni - több évtized terror után (Szlovákiában szlovákul). A történteket ismerjük, lásd ezt a videót is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése